Over onze kampen


Anderwijs organiseert bijspijkerkampen in schoolvakanties. Scholieren worden 6 uur per dag geholpen bij de schoolvakken die zij moeilijk vinden.

Tijdens een kamp zijn de deelnemers even echt weg van thuis en school. Ze worden ondergedompeld in de kampsfeer. De kampsfeer bij Anderwijs is een combinatie van vakantiegevoel en samenzijn. Het werken aan school is in deze sfeer leuker dan thuis studeren. Wij noemen dat liefkozend het “groepssfeergevoel”.

Het bijspijkeren

Anderwijs kiest er bewust voor om de term bijspijkeren te gebruiken in plaats van bijles. Dit doen we omdat we geen klassikale lessen geven. Op onze kampen wordt wel geleerd, geworsteld, geholpen en geoefend met de schoolvakken. Om vergeten kennis te herstellen, in te halen of om te leren voor een toets of vooruit te werken.

Persoonlijke begeleiding

Het bijspijkeren gaat in kleine groepjes van maximaal drie deelnemers per leiding. Dat maakt het makkelijk om vragen te stellen. Ook kunnen we dan kijken naar de manier van leren.

Deelnemers krijgen hulp bij hun leerproblemen. Samen met een leiding gaan ze aan de slag met vaardigheden zoals samenvatten, gestructureerd werken en woordjes leren. Zo krijgen de deelnemers meer vertrouwen in het leren en in zichzelf.

Planning maken

Op de eerste dag van een kamp maakt iedere deelnemer samen met een leiding een planning voor de bijles. Het maken van een planning helpt bij het structureren van huiswerk. En heeft ook de leiding een beeld van wat je gaat doen.

Lesmateriaal

De deelnemers nemen altijd hun eigen lesmaterialen mee op kamp. Ze zijn al vertrouwd met deze methode. Zo sluit de bijles goed aan op de lesstof die op school behandeld wordt.

Voor veel deelnemers is het belangrijk om met meer plezier aan hun schoolwerk te werken. Daarom is het bijspijkeren informeel en wordt het lesmateriaal vaak aangevuld met alternatieve oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan demonstraties voor natuurkunde of een memoryspel voor het leren van woordjes. Dit helpt bij het begrijpen van de stof.

Vakken en niveaus

We streven ernaar om al onze deelnemers zo goed mogelijk te helpen. Anderwijs biedt in principe alle middelbare schoolvakken aan op alle niveaus. Na aanmelding gaan we ons best doen om leiding te vinden die bij de juiste vakken kunnen helpen.

De leidingploeg

De leidingploeg organiseert het kamp. Ze zorgen voor bijles, activiteiten overdag en 's avonds. Daarnaast verzorgen ze samen met de deelnemers het avondeten en corvee. De leidingploeg bestaat uit studenten en pas afgestudeerden. Zij zijn minimaal 19 jaar. Ze doen dit vrijwillig en gaan mee op kamp om ook zelf een leuke tijd te hebben.

Al onze vrijwilligers op kamp hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en krijgen voorafgaand aan het kamp een weekend lang training. Zo zorgt Anderwijs voor de betrouwbaarheid van de begeleiders.

Groepsvorming en groepsgrootte

Elk kamp bestaat ongeveer uit 10 tot 20 deelnemers (en 4 tot 8 leiding). We houden de kampen bewust redelijk klein. Zo kan er een hechte groep ontstaan waarin iedereen zijn eigen plek vindt. Gezelligheid en groepsvorming vinden we belangrijk. Op kamp ontmoeten de deelnemers leeftijdsgenoten uit het hele land en van alle schoolniveaus. Er wordt samen geleerd, gegeten, gekookt en plezier gemaakt. Vaak houden deelnemers na een kamp contact, bijvoorbeeld via Whatsapp of Instagram.

Dagindeling

Een typische kampdag ziet er als volgt uit:

's Ochtends wordt er gezamenlijk ontbeten. Na de afwas begint het bijspijkeren, vaak in blokken van anderhalf uur. Tijdens de lunch is er tijd voor ontspanning, zoals voetballen, tafeltennis of een spelletje. Daarna wordt tot het avondeten weer bijgespijkerd. In de avond is er een avondspel. Bijvoorbeeld Levend Stratego, Weerwolven of een quiz. De dag wordt afgesloten met een kampberaad, waarbij we met een kopje warme chocolademelk de dag doorspreken met elkaar.
De exacte dagindeling bepaalt de leidingploeg van het kamp.

Dagindeling (voorbeeld):
07:00 - ontbijtploeg staat op
07:30 - de rest staat op
08:00 - ontbijten en corvee
09:00 - bijspijkeren I
10:30 - pauze
11:00 - bijspijkeren II
12:30 - pauze
14:00 - bijspijkeren III
15:30 - pauze
16:00 - bijspijkeren IV
17:30 - ontspannen en koken
19:00 - eten
19:45 - afwassen
20:30 - avondspel
21:30 - gezamenlijke dagafsluiting
22:45 - naar bed