Over onze kampen


Anderwijs organiseert bijspijkerkampen waarbij de deelnemers extra instructie krijgen in de vakken die zij persoonlijk moeilijk vinden. 6 uur op een dag word je bijgespijkerd; van Engels, Frans en Latijn tot scheikunde, wiskunde en rekenen: voor hulp bij elk vak kun je bij ons terecht. We kunnen ook helpen bij ‘leren leren’, want hoe doe je dat nou eigenlijk? We kijken dus wat er voor iedere deelnemer persoonlijk nodig is om weer goed mee te kunnen komen op school.

Het kamp is niet schools, maar juist erg leuk en gezellig. Er wordt overdag bijgespijkerd gegeven en ’s avonds en in de pauzes worden leuke activiteiten georganiseerd. We noemen de scholieren daarom ook deelnemers en de vrijwilligers die bijspijkeren leiding.

De leidingploeg bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Dit zijn (oud-)studenten die het leuk vinden om uitleg te geven. Ze organiseren alles op en rond het kamp en het programma.

Bijspijkeren in kleine groepjes

De deelnemers worden bijgespijkerd in kleine groepjes: maximaal drie deelnemers per leiding. Iedereen kan altijd zijn of haar eigen vak doen op het eigen niveau. Op deze manier krijgt iedereen veel individuele begeleiding om zoveel mogelijk te bereiken tijdens het kamp. Daardoor is er genoeg tijd om je vragen te stellen én kunnen we ook kijken naar de manier van studeren. Misschien werkt een andere manier van leren beter en snapt de deelnemer die moeilijke sommen of die ingewikkelde grammatica dan ineens wel. Meer informatie over ons bijspijkeren? Klik dan hier .

Lengte van de kampen

Er zijn weekendkampen, korte kampen en lange (week)kampen. De weekendkampen beginnen doorgaans op vrijdagavond rond 19:00 uur en eindigen zondag rond 17:00 uur. Korte en lange kampen beginnen en eindigen doorgaans om 13:00 uur op de eerste en de laatste dag.

Wie kom je tegen?

Op kamp ontmoeten de deelnemers leeftijdsgenoten van verschillende middelbare scholen uit het hele land van alle schoolniveaus en alle klassen. Dit is een leuke manier om nieuwe vrienden te maken. Vaak houden deelnemers na een kamp contact, bijvoorbeeld via Whatsapp of Instagram. Naast de andere deelnemers komen ze ook studenten en pas afgestudeerden tegen, want zij zijn de leiding van het kamp.

De leidingploeg

De leidingploeg organiseert eigenlijk alles op het kamp: de instructie, leuke activiteiten overdag en 's avonds, maar ook dingen als corvee. De leidingploeg bestaat uit studenten en pas afgestudeerden uit het hele land, die het erg leuk vinden om op kamp te gaan en bij te spijkeren. Ze doen dit dan ook vrijwillig. Op deze manier kunnen we de kampprijzen zo laag mogelijk houden.
De leidingploeg wordt zo samengesteld dat in alle schoolvakken op elk gewenst niveau bijgespijkerd kan worden.
Al onze vrijwilligers op kamp hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo zorgt Anderwijs voor de betrouwbaarheid van de begeleiders. De leidingploeg wordt voorafgaand aan elk kamp getraind. Zo is de voorbereiding optimaal.

Grootte van een kamp

Elk kamp bestaat uit maximaal 20 deelnemers en 8 enthousiaste leiding. We houden de kampen redelijk klein. Zo ontstaat er een hechte groep waarin iedereen zijn eigen plek vindt. Dit vinden we belangrijk tijdens een kamp.

In kleine groepjes van maximaal drie scholieren krijgt iedereen bijscholing van iemand van de leiding. Op die manier krijg je altijd veel persoonlijke aandacht. Anderwijs zorgt altijd dat er genoeg leiding mee gaat op elk kamp.

Dagindeling

Een dag op kamp heeft altijd ongeveer dezelfde indeling, maar de exacte dagindeling bepaalt de leidingploeg van het kamp. Een typische dag ziet er als volgt uit:
's Ochtends wordt er gezamenlijk ontbeten en daarna begint het bijspijkeren, vaak in blokjes van anderhalf uur. Tijdens de lunch is er tijd voor wat ontspanning, zoals voetballen, tafeltennis of een spelletje. Tot het avondeten wordt er dan weer gewerkt en het avondeten is weer gezamenlijk. In de avond is het dan tijd voor gezelligheid tijdens het avondspel, waarna de dag wordt afgesloten met het kampberaad. De dag wordt dan met de hele groep afgesloten.

Dagindeling (voorbeeld):
07:00 - ontbijtploeg staat op
07:30 - de rest staat op
08:00 - ontbijten en corvee
09:00 - bijspijkeren I
10:30 - pauze
11:00 - bijspijkeren II
12:30 - pauze
14:00 - bijspijkeren III
15:30 - pauze
16:00 - bijspijkeren IV
17:30 - ontspannen en koken
19:00 - eten
19:45 - afwassen
20:30 - avondspel
21:30 - gezamenlijke dagafsluiting