Bijspijkeren op kamp


Op onze kampen wordt 6 uur per dag bijgespijkerd. In deze 6 uur kun je werken aan verschillende vakken. Tussendoor is er natuurlijk pauze, waarin voldoende tijd is voor ontspanning en vermaak. Er worden spelletjes gedaan, er wordt tafelvoetbal gespeeld of je gaat even lekker naar buiten.

Planning maken

De eerste dag van het kamp maakt iedere deelnemer samen met een leiding een planning voor de bijles. Zo heeft zowel de deelnemer als de leiding een helder beeld van wat je gaat doen. Aan de hand van deze planning ga je de rest van het kamp aan de slag. Tijdens het kamp houden we in de gaten of alles nog volgens schema verloopt en schaven we, indien nodig, bij. Het maken van een planning kan heel leerzaam zijn voor de deelnemers, omdat ze inzicht krijgen in het structureren van hun huiswerk.

Persoonlijke aandacht

In kleine groepjes van maximaal drie deelnemers geven we bijles. Iedereen gaat natuurlijk wel zelfstandig aan het werk voor zijn of haar eigen vak. Door de kleine groepjes is er veel ruimte voor individuele uitleg en een persoonlijke aanpak.

Eigen lesmaterialen

De deelnemers nemen hun eigen lesmaterialen mee op kamp. Ze zijn al vertrouwd met deze methode en kunnen terug op school ook hiermee verder. Zo sluit de bijles dus goed aan op de lesstof die op school behandeld wordt.

N.B.: Ook in de zomervakantie moeten de deelnemers hun eigen boeken mee nemen! Vaak kan dit in overleg met de school gewoon geregeld worden.

Interactieve en informele uitleg

Het eigen lesmateriaal wordt eventueel aangevuld met alternatieve oefeningen en een informele aanpak. Vaak helpt dit bij het begrijpen van de stof. Denk bijvoorbeeld aan demonstraties voor natuurkunde of een memoryspel voor het leren van woordjes. Vaak is het voor deelnemers belangrijk om met meer plezier aan hun schoolwerk te werken. Daarnaast is het belangrijk om vertrouwen erin te krijgen dat ze een onderwerp of vak wel onder de knie kunnen krijgen. Leren wordt weer leuk!

Leren ‘leren’

We kunnen ook helpen met het leren ‘leren’. Hoe kun je het beste woordjes leren of een lange tekst? Samen met een leiding kan een deelnemer uitzoeken welke methode het beste bij hem of haar past.

Alle vakken en alle niveaus

Anderwijs biedt in principe alle schoolvakken aan op alle niveaus van de middelbare school. Wat we kunnen aanbieden is afhankelijk van welke vakken de leiding die op kamp gaan kunnen geven. Voor veel voorkomende vakken, zoals wiskunde en Engels hebben wij altijd wel vrijwilligers. Maar wil je bijles in Spaans, dan kan het lastig zijn voor ons om iemand te vinden die hierbij kan helpen. Na je aanmelding gaan we ons best doen om leiding te vinden die je hiermee kan helpen.

Vrijwilligers: de bijlesdocenten

Onze vrijwilligers zijn studenten aan de hogeschool of universiteit of pas afgestudeerden die in ieder geval de havo of vwo hebben afgerond. Zij zijn minimaal 19 jaar. De meeste vrijwilligers zijn nog niet heel lang van school, dus weten zij nog hoe het was en hoe zij zelf de stof geleerd hebben. Om de betrouwbaarheid van onze vrijwilligers te waarborgen zijn al onze vrijwilligers in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).