Vrijwilligers


- Werk je graag met jongeren?
- Heb je ervaring met het organiseren van kampen of wil je dit leren?
- Deel je graag je kennis?

Dan is Anderwijs op zoek naar jou!

Wie minimaal 19 jaar is (of 18 en al op zichzelf woont) en in bezit van een havo- of vwo-diploma kan als leiding met ons mee op kamp. Naast dat het erg leuk is om op kamp te gaan kan het ook erg leerzaam zijn. Anderwijs is een vereniging van met name studenten en pas afgestudeerden. Dit jonge karakter willen we behouden. Wanneer je boven de 30 bent en voor het eerst mee wilt op kamp besluit het bestuur per geval.

Wat hebben wij te bieden?

- Ervaring met jeugdwerk en bijles geven/bijspijkeren;
- Ontwikkeling van je persoonlijke kwaliteiten op trainingen;
- Leuke nieuwe mensen leren kennen;
- Een actief verenigingsleven;
- Een interessante aanvulling op je cv.

Wat doe je op kamp?

Naast het bijspijkeren, worden er ook veel andere dingen gedaan op kamp. Aan het begin van het kamp is het belangrijk dat de deelnemers en de leiding elkaar leren kennen. Dit wordt gedaan met allerlei kennismakingsspellen. Zo ontstaat sneller een hechte groep. Tijdens het kamp is iedere avond een avondspel, bedacht en georganiseerd door de leidingploeg. Vaak heeft het kamp een thema, wat ook in deze spellen terugkomt.

Naast deze leuke dingen, moet er corvee gedaan worden. Gelukkig hoeft de leiding dat niet alleen te doen, want de deelnemers helpen hier een handje bij mee: afwassen, koken en schoonmaken.

Kijk ook bij bijspijkeren en deelnemers voor meer informatie hierover.

Kampvoorbereiding en training

Voorafgaand aan elk kamp vindt er een training plaats. Tijdens dit weekend wordt de leidingploeg getraind door ervaren leiding binnen Anderwijs. Elke training wordt afgestemd op de leidingploeg van dat kamp. Wat er  behandeld wordt, kan dan ook per training verschillen. Dingen die aan bod kunnen komen zijn; het bijspijkeren zelf, teambuilding, groepsprocessen en besluitvorming.

Tijdens het trainingsweekend leer je de leidingploeg voor het eerst kennen. Deze training is dan ook verplicht om mee op kamp te mogen, want het is belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te raken. Dat is niet alleen nodig voor de goede sfeer, maar je hebt ook samen de verantwoordelijkheid voor een kamp, dus je moet wel op elkaar terug kunnen vallen.

Een deel van de leidingploeg is ervaren en een deel is nieuw. Dat betekent niet dat de nieuwe leiding in de leer is bij de ervaren leiding. Nieuwe leiding heeft net zoveel te zeggen. Je hebt als nieuwe leiding misschien wel leuke, frisse ideeën!

Tijdens de training kun je alvast afspraken maken over dingen die voor het kamp voorbereid moeten worden. Hierbij kun je denken aan boodschappen doen voor het kamp, alvast wat avondspellen voorbereiden en het kiezen van een thema. Een thema is niet verplicht, maar het verhoogt wel de sfeer op een kamp. Aan de hand van het thema kan het kamphuis leuk aangekleed worden en ook de avondspellen kunnen in thema worden gedaan.

De leidingploeg moet eerder in het kamphuis zijn dan de deelnemers. Op deze manier kun je alvast het kamphuis naar wens inrichten en nog wat laatste dingen voorbereiden met elkaar. Deze dag of dagen worden de voordagen genoemd. Bij kortere kampen is dit de dag waarop 's avonds dan ook direct de deelnemers arriveren. Bij de langere kampen is dit de dag voordat de deelnemers komen.

Dagindeling

's Ochtends wordt de dag gezamenlijk begonnen met het ontbijt en eventueel ochtendgymnastiek. Na de afwas van het ontbijt wordt gestart met het bijspijkeren. Op kamp wordt 6 uur per dag bijgespijkerd. Dit wordt vaak gedaan in vier blokken van anderhalf uur. Tussendoor zijn korte pauzes en wordt er geluncht. Er is dan ook tijd voor ontspanning en gezelligheid. Dat is niet alleen nodig voor de concentratie, zo blijft het ook leuk.

's Avonds kookt één van de leiding met een groepje deelnemers het avondeten en wordt er met zijn allen gegeten. Wanneer de deelnemers de afwas doen, heeft de leidingploeg tijd om wat dingen met elkaar te bespreken tijdens het leidingberaad.

Hierna is er een avondprogramma: een avondspel buiten in het bos, een quiz, het spel weerwolven; alles kan. Dit wordt allemaal georganiseerd door de leidingploeg. De dag wordt afgesloten met een kampberaad: de deelnemers en leiding zitten bij elkaar en nemen de dag door met een kop warme chocolademelk. Hierna kunnen de deelnemers lekker gaan slapen en bereidt de leiding vaak nog wat dingen voor de volgende dag voor.

Op kamp wordt er dus veel aandacht besteed aan het leren, maar het is bij Anderwijs ook belangrijk dat deelnemers en leiding het leuk hebben. Op die manier zal het bijspijkeren effectiever zijn en krijgen de deelnemers vaak weer meer zin om te leren en naar school te gaan.

Dagindeling (voorbeeld):
07:00 - ontbijtploeg staat op
07:30 - de rest staat op
08:00 - ontbijten en corvee
09:00 - bijspijkeren I
10:30 - pauze
11:00 - bijspijkeren II
12:30 - pauze
14:00 - bijspijkeren III
15:30 - pauze
16:00 - bijspijkeren IV
17:30 - ontspannen en koken
19:00 - eten
19:45 - afwassen
20:30 - avondspel
21:30 - gezamelijke dagafsluiting
22:30 - tandenpoetsen en naar bed
23:30 - stilte op de slaapzalen

Kampen: waar en wanneer

Door het jaar heen worden er 7 kampen georganiseerd, van weekendkampen tot weekkampen. Kijk voor de precieze data bij de agenda. Deze kampen zijn op verschillende plekken door heel Nederland. De kamphuizen zijn bijvoorbeeld scoutinggebouwen in een mooie bosrijke omgeving. Zeker in de zomer is dit ideaal om buiten avondspellen te doen.

Onkostenvergoeding

Anderwijs is een vrijwilligersvereniging waardoor je niet betaald krijgt voor het leiden van een kamp. Wel is het zo dat je reiskosten kunt declareren en dat je kosten voor levensonderhoud door Anderwijs betaald worden. Dit geldt voor zowel de trainingen als de kampen.

Inschrijven

Lijkt het je al leuk? Kijk dan ook even op de volgende pagina voor meer informatie over inschrijven.