Informatie voor nieuwe vrijwilligers


We zijn een vrij kleine, landelijke vereniging met ongeveer 30 actieve leden. De actieve leden van Anderwijs houden met uren vrijwilligerswerk, enthousiasme en mooie idealen de vereniging draaiende. We gaan immers voor bijles voor iedereen en een mooie tijd voor zowel vrijwilligers als deelnemers.  

Anderwijs is iets voor jou als:

  • je tussen de 19 en 30 jaar bent;
  • je een havo- of vwo-diploma hebt;
  • je graag (meer) ervaring op wilt doen met jeugdwerk en bijles geven;
  • je het leuk vindt om spellen of activiteiten te organiseren;
  • je ervaring met het organiseren van kampen op wilt doen.

Wie minimaal 19 jaar is (of 18 en al op zichzelf woont) en in bezit van een havo- of vwo-diploma kan als leiding mee op kamp. Wanneer je boven de 30 bent en voor het eerst mee wilt op kamp besluit het bestuur per geval of je mee kunt op kamp.

Het is erg leuk om als leiding mee te gaan op kamp. Daarnaast kan het vrijwilligerswerk ook erg leerzaam zijn of een mooie aanvulling op je cv. Voorafgaand aan kamp wordt de hele leidingploeg in een weekend getraind door andere vrijwilligers. 

Hieronder kun je meer lezen over wat je op kamp doet, de training vooraf en andere activiteiten voor vrijwilligers.

Training vooraf aan kamp

Voorafgaand aan elk kamp vindt er een verplichte training plaats voor de leidingploeg van dat kamp. Tijdens dit weekend wordt de leidingploeg getraind door ervaren vrijwilligers van Anderwijs. Elke training wordt afgestemd op de leidingploeg van dat kamp. Dingen die onder andere aan bod kunnen komen zijn bijles geven, teambuilding, groepsprocessen en besluitvorming.

Het is belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te raken. Dat is niet alleen nodig voor de goede sfeer, maar je hebt ook samen de verantwoordelijkheid voor een kamp.

Een deel van de leidingploeg is ervaren en een deel is nieuw. Dat betekent niet dat de nieuwe leiding in de leer is bij de ervaren leiding. Nieuwe leiding heeft net zoveel te zeggen. 

Tijdens de training kun je afspraken maken over dingen die voor het kamp voorbereid moeten worden. Hierbij kun je denken aan boodschappen doen voor het kamp, avondspellen voorbereiden en het kiezen van een thema. 


Tijdens het kamp

De leidingploeg is eerder in het kamphuis dan de deelnemers. Op deze manier kun je alvast het kamphuis naar wens inrichten en nog wat laatste dingen voorbereiden met elkaar. Deze dag of dagen worden de voordagen genoemd. Bij kortere kampen is dit de dag waarop 's avonds de deelnemers arriveren. Bij de langere kampen is dit de dag voordat de deelnemers komen.

Op kamp geef je per dag 6 uur bijles aan middelbare scholieren. Meestal gaat dit in vier blokken van 1,5 uur. Tussendoor zijn korte pauzes en wordt er geluncht. Er is dan ook tijd voor ontspanning en gezelligheid. Je hebt elk blok één tot drie deelnemers bij je zitten. De kans is groot dat deze deelnemers met andere onderwerpen en vakken bezig zijn en van verschillende niveaus komen. Tijdens de training voorafgaand aan kamp leer je hoe je daarmee om kunt gaan. Vaak kunnen deelnemers aan de slag met opdrachten uit hun eigen meegebrachte schoolboeken. Je helpt door uitleg te geven, samen een stappenplan te maken, of bijvoorbeeld een alternatieve manier van leren met een memoryspel. Kijk ook bij de bijles van Anderwijs voor meer informatie hierover.

Naast bijles geven, worden er ook veel andere dingen gedaan op kamp. Het kamp begint bijvoorbeeld met het doen van allerlei kennismakingsspellen. Zo ontstaat snel een hechte groep deelnemers. De corveetaken doen we samen met de deelnemers. Denk aan afwassen, koken en schoonmaken. Er wordt ook gezamenlijk gegeten. Wanneer de deelnemers de avondafwas doen, heeft de leidingploeg tijd om elkaar bij te praten, een beetje bij te komen en gekkigheid met elkaar uit te halen.

Later op de avond is er een avondprogramma, bedacht en georganiseerd door de leidingploeg. De kamphuizen staan vaak in een mooie bosrijke omgeving, dus in de zomer kan een avondspel lekker buiten in het bos. Maar doe ook eens een quiz, bonte avond of workshops; alles kan! 

Vaak heeft het kamp een thema, deze heb je tijdens de training samen met je leidingploeg bedacht. Met het thema geef je aan ieder kamp je eigen draai. Het kamphuis kun je in thema aankleden, je kan jezelf (en deelnemers) in thema verkleden, en ook in het eten en in de (avond)spellen wordt wel eens het thema verwerkt.

De dag wordt afgesloten met een kampberaad: de deelnemers en leiding zitten bij elkaar en nemen de dag door met een kop warme chocolademelk. Hierna kunnen de deelnemers lekker gaan slapen en bereidt de leiding vaak nog wat dingen voor de volgende dag voor.

Op kamp wordt er zowel aandacht besteed aan het leren als aan gezelligheid met leiding en deelnemers.

Dagindeling (voorbeeld):
07:00 - ontbijtploeg staat op
07:30 - de rest staat op
08:00 - ontbijten en corvee
09:00 - bijspijkeren I
10:30 - pauze
11:00 - bijspijkeren II
12:30 - pauze
14:00 - bijspijkeren III
15:30 - pauze
16:00 - bijspijkeren IV
17:30 - ontspannen en koken
19:00 - eten
19:45 - afwassen
20:30 - avondspel
21:30 - gezamelijke dagafsluiting
22:30 - tandenpoetsen en naar bed
23:30 - stilte op de slaapzalen

Inschrijven

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan in de ledenagenda voor de precieze data voor het volgende kamp en bijbehorende training. Wanneer je zowel op de trainingsdagen en kampdagen beschikbaar bent kun je je als vrijwilliger aanmelden. Kun je niet op een van de volgende kampen, maar wil je wel graag op kamp stuur dan een mail naar kamp@anderwijs.nl.

Gezelligheid voor vrijwilligers

Naast kampen organiseert Anderwijs voor haar vrijwilligers een aantal activiteiten door het jaar heen. Drie maal per jaar vindt er een verenigingsweekend plaats en door het jaar heen worden er nog enkele ledenactiviteiten georganiseerd.

Tijdens deze verenigingsweekenden wordt er van alles georganiseerd voor onze leden. Het zijn gezellige weekenden met veel spellen, quizzen, samen koken en eten, muziek maken en luisteren,  een boswandeling maken en zo meer. Je kan bijpraten met de mede-leiding die je hebt leren kennen op kamp en natuurlijk andere Anderwijzers leren kennen! Tijdens de verenigingsweekenden wordt ook de algemene ledenvergadering gehouden.

Per jaar zijn er zo'n 30 leden die de kampen en trainingen (voorafgaand aan elk kamp) organiseren, en actief zijn in het bestuur en de commissies.

Leden activiteiten, zoals wandelen door het groen.

Onkostenvergoeding

Anderwijs is een vrijwilligersvereniging, we hebben geen betaalde krachten. Wel is het zo dat vrijwilligers de reiskosten kunnen declareren en dat de kosten voor het levensonderhoud tijdens het kamp door Anderwijs betaald worden.